Vyše 14 tisíc občanov sa v petícii vyjadrilo za sídlo obvodného úradu vo Svidník

10.07.2003 Celý región

Vyše 14 tisíc podpisov sa doteraz zhromaždilo pod petíciou za vyhlásenie mesta Svidník ako sídla obvodného úradu v rámci budúcej miestnej štátnej správy. Ide...
Vyše 14 tisíc podpisov sa doteraz zhromaždilo pod petíciou za vyhlásenie mesta Svidník ako sídla obvodného úradu v rámci budúcej miestnej štátnej správy. Ide o reakciu na uznesenie vlády SR zo 14. mája 2003 o tom, že spomínaný úrad s pôsobnosťou aj pre súčasný okres Svidník by mal sídliť v Stropkove. V pôvodnom návrhu koncepcie sa však uvažovalo o sídle úradu vo Svidníku. Podľa vyjadrenia hovorcu petičného výboru Michala Brožinu, ktoré prezentoval 10. júna na tlačovej konferencii v Prešove, zmena je výsledkom lobistických snáh, na čele ktorých stojí súčasný minister dopravy Pavol Prokopovič zo Stropkova.

Brožina uviedol, že zber podpisov pod petíciu chceli uzavrieť počas 49. ročníka Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov, ktoré boli vo Svidníku 21. a 22. júna. Predpokladal, že by malo byť celkove do 20 tisíc podpisov. Celú petíciu odovzdajú predsedovi vlády SR Mikulášovi Dzurindovi. Potom päťčlenný petičný výbor svoju činnosť ukončí. Ako Brožina zdôraznil, aktivity iných občianskych združení budú zrejme pokračovať, no petičný výbor už do nich zasahovať nebude.

Ak prejde návrh na sídlo úradu v Stropkove, znamenalo by to, že z pôvodných sídiel 38 okresov do roku 1996 by sa zmenilo len práve v prípade Svidníka. Toto mesto je sídlom okresu od roku 1968, keď vznikol z časti okresu Bardejov. Pritom nato niet podľa petičného výboru žiadneho logického dôvodu. V súčasnosti napr. v okrese Stropkov niet ani jeden km cesty 1. triedy, terajší tamojší okresný úrad (OÚ) je tretieho stupňa, zatiaľ čo OÚ vo Svidníku je o stupeň vyšší.

Petičný výbor už oslovil niekoľko poslaneckých klubov Národnej rade SR, aby nehlasovali za tento návrh. Všetkým chce poskytnúť jednotný písomný materiál, ktorý podľa petičného výboru objektívne hodnotí situáciu. Negatívne stanovisko k vládnemu návrhu vydali aj primátori a starostovia okresu Svidník.
(jj)
 

Vyberte región